Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

A toklász


A toklász a nyári hónapok jellemzője. Ez a növény az egérárpa kalászának egy része. A nyárig az egérárpa megnő, kalászosodik, majd a kalász kiszárad, szétesik és a toklászok mindenfelé széthordódnak, mindenbe beleszúródnak és így terjednek Hegyes végükkel szinte mindenbe képesek belefúródni. Ha kutyába kerül nagyon nehéz megtalálni, az elaltatott állatban pontosan preparálva kell megkeresni a sipolyjárat okozóját. 

(Forrás: akuta.hu)

 

 

Lyme- kór

Emberekben a leggyakrabb kullancs által terjesztett betegség. A háziállatokon kívül a lóban és a szarvasmarhában is előfordul. A betegséget a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza. Tünetei a láz, nyirokcsomók megnagyobbodása, szőrhullás, sántaság. A betegség kezelhető minimum 6 hétig tartó antibiotikum kúrával.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

Fogkövesség

A foglepedék (plakk) a fogakon elhelyezkedő, erős dörzsöléssel eltávolítható bevonat. 2 fajtája van: íny feletti (supragingivalis) és íny alatti (subgingivalis) lepedék. Az ínygyulladás (gingivitis) okozója is az íny alatti foglepedék. A fogkő (cremor dentium) elmeszesedett foglepedék, mely a foglepedékben lévő kálcium-sók kicsapódásával, majd a teljes foglepedék elmeszesedésével jön létre. A fogköves kutya nyáladzik, lassan eszik, az evás fájdalmas számára, elsoványodik és a szájszaga is kellemetlen lesz. Fogkőeltávolítással (depurálással) lehet orvosolni a betegséget. Ezután a szájüreg mikroflórájának helyreállítására is szükség van. Ezt nyálon át kiválasztódó antibiotikum tablettákkal vagy pasztákkal érhetjük el. A kezelés időtartama minimum 10 nap.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

Férgesség

A giliszták a kutyák leggyakoribb élősködői. 2 csoportjuk van: a laposférgek (galandférgek, mételyek) és a hengeresférgek (orsóféreg, kampósféreg, ostorféreg). Legtöbbször az orsóféreg fordul elő a kutyákban és legfőképpen a kölykökben (az idősebbek már immunisak rá). 8-12cm hosszú és 2-3mm széles parazita. Javasolt 21 napos kor előtt féregtelenítettni az állatot.


A galandférgek fejlődéséhez köztigazda szükséges (pl. bolha), ezért fontos az élősködők írtása az állatoknál. A kutya a bolhák szétrágásával fertőződhet meg. A kifejlett férgek elérhetik az 50cm hosszúságot is. Vannak olyan galandférgek is melyek például nyers hús által fertőznek.

A kampósférgek a vékonybélben telepszenek meg és vért szívnak. A fertőzött kutyák lassabban fejlődnek, lefogynak, kedvetlenek lesznek, szőrük fénytelenné válik. Az ostorférgek szájon át kerülnek a kutya szervezetébe. Tünete a véres bélsár és az állat lefogyása lehet.

(Forrás: akutya.hu)

 

 

 

 

Tacskóbénulás


A hátsó testfél bénulását a csigolyák porckorong-sérve okozza. Kistestű kutyáknál fordul elő, az oka lehet, hogy a törpe-gén, amely a rövid lábakért felelős, nem csak megszünteti a csontok hosszanti növekedését, hanem elősegíti a csigolyák közötti porckorongokban a mészsók lerakódását, és így a porckorong korábbi deformálódását, elmeszesedését. A betegség kezdetén a kutya kerüli az ugrálást, a hátsó lábakra való támaszkodást, a lépcsőzést. Később, fájdalom, végtagok merevsége, részleges illetve teljes bénulás léphet fel. Súlyosabb esetekben az állat a hátsó lábait bénultan húzza maga után. A nyaki sérvnél az állat nyaka és feje válik merevvé, fejét lefelé tartja. Az első lábak elgyengülnek, majd lebénulnak. A fájdalom miatt a kutyák étvágytalanok, kedvetlenek lesznek. Az állat hasa köré tekert törölköző csökkenti a gerincoszlop terhelését és a fájdalmat. Javasolt nyugtató tabletta beadása a bénulás időtartamára, valamint a vizelet és a bélsár eltávolítása mesterséges úton. A gyógyszeres kezelés lényege a nyugtatás és gyulladáscsillapítás és a hátsó lábizomzat masszírozása, mozgatása, de végleges megoldást csak a műtét jelenthet.

(Forrás: akutya.hu)